تجهیزات شبکه و دوربین مداربسته در مشهد طراحی، فروش و نصب

معرفی انواع شبکه و تجهیزات شبکه

معرفی انواع شبکه و تجهیزات شبکه

جدول محتوا

ارتباطات به چه صورت بوجود می‌آیند؟ به عنوان یک مهندس شبکه شاید این راحت‌ترین سوالی باشد که بتوانید پاسخ دهید اما برای افراد تازه وارد به این حوزه، این سوال می‌تواند خیلی سخت و ترسناک به نظر برسد.

درواقع ارتباطات توسط تجهیزات شبکه‌ ای ایجاد می‌شوند که درکنار یکدیگر یک شبکه گسترده‌ای را ایجاد کرده‌اند تا بتوانند در سریع‌ترین زمان اطلاعات را دریافت، ذخیره و ارسال کنند. پس می‌توان گفت ارتباطات در دو مقوله شبکه و تجهیزات شبکه خلاصه می‌شود.

در این مقاله می‌خواهیم به بررسی شبکه، انواع آن و تجهیزاتی که برای ایجاد یک شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرند بپردازیم.

شبکه چیست؟

معرفی انواع شبکه و تجهیزات شبکه

یک شبکه از دو یا چند کامپیوتر تشکیل شده است که به منظور اشتراک گذاری منابع، تبادل فایل‌ها یا اجازه ارتباطات الکترونیکی، به یکدیگر متصل شده‌اند. کامپیوترهای موجود در یک شبکه ممکن است از طریق کابل، خطوط تلفن، امواج رادیویی، ماهواره‌ها و یا پرتوهای نور مادون قرمز به هم متصل شوند.

معرفی انواع شبکه

انواع مختلفی از شبکه‌ها وجود دارد که هر کدام اهداف و موارد استفاده متفاوتی دارند. در ادامه به بررسی انواع شبکه میپردازیم.

LAN(شبکه محلی)

شبکه محلی(Local Area Network) به مجموعه‌ای از کامپیوترها گفته می‌شود که در یک منطقه کوچک مثل خانه یا دفتر به یکدیگر متصل می‌شوند. LAN برای اتصال دو یا چند رایانه شخصی از طریق یک رسانه ارتباطی مانند twisted pair، کابل کواکسیال(coaxial) و غیره استفاده می‌شود.

این نوع شبکه هزینه کمتری نسبت به دیگر شبکه‌ها دارد زیرا از تجهیزات شبکه ارزان قیمتی مثل هاب‌ها، آداپتورهای شبکه و کابل‌های اترنت ساخته شده است. داده‌ها با سرعت بسیار بالاتری در شبکه‌های محلی منتقل می‌شود و از امنیت بالایی برخوردار است.

PAN(شبکه شخصی)

شبکه شخصی به عنوان شبکه‌ای کوتاه محسوب می‌شود که در محدوده 10 متری مورد استفاده قرار می‌گیرد. درواقع شبکه‌های شخصی برای اتصال دستگاه‌هایی مانند لپ تاپ، تلفن‌های همراه، پخش کننده‌های رسانه(موسیقی و ویدیو) به یکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

MAN(شبکه شهری)

شبکه شهری(MAN) برای منطقه جغرافیایی با وسعت بیشتری برای اتصال چندین شبکه LAN به یکدیگر، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این نوع شبکه، شبکه‌های LAN با استفاده از یک خط تبادل تلفن به یکدیگر متصل می‌شوند.

پرکاربردترین پروتکل‌هایی که در MAN مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارتند از RS-232، Frame Relay، ATM، ISDN و ADSL.

WAN(شبکه وسیع)

شبکه وسیع یا گسترده(WAN)، شبکه‌ای است که در یک منطقه جغرافیایی بزرگ مانند استان‌ها و حتی کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد. درواقع شبکه WAN به یک مکان محدود نمی‌شود و از طریق خط تلفن، کابل فیبر نوری یا پیوند‌های ماهواره‌ای در یک منطقه جغرافیایی بسیار بزرگ گسترش پیدا می‌کند.

شبکه WAN در زمینه کسب و کار، مصادیق دولتی و آموزش به صورت گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حالا که با انواع شبکه آشنا شدید، وقت آن رسیده تا به سراغ انواع تجهیزات شبکه‌ ای که این شبکه‌ها را بوجود می‌آورند و به نوعی خلق می‌کنند آشنا شویم.

تجهیزات شبکه چیست؟

تجهیزات شبکه

تجهیزات شبکه برای ترکیب، تقسیم، سوئیچ، تقویت یا هدایت پکیج‌های اطلاعاتی در طول یک شبکه کامپیوتری یا مخابراتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. دو نوع تجهیزات شبکه اصلی وجود دارد که شامل تجهیزات فعال(active) و تجهیزات غیر فعال(passive) است. در ادامه به بررسی هر یک از این نوع تجهیزات شبکه میپردازیم.

تجهیزات فعال(active)

دستگاه‌های زیر ساخت شبکه که فعالیت انتقال داده و مسیریابی را در یک شبکه فراهم می‌کنند، جزو عناصری از تجهیزات شبکه فعال(active) محسوب می‌شوند. این نوع تجهیزات به دلیل داشتن پردازنده و رم مخصوص به خود قادر به انجام وظایفی چون مدیریت و پردازش اطلاعات هستند. درواقع تجهیزات فعال، داده‌ها را از طریق شبکه پردازش، ارسال و مدیریت‌ می‌کنند.

وظایف اصلی تجهیزات active

  • کنترل ترافیک شبکه: سوئیچ‌ها نمونه تحهیزاتی هستند که امکان اتصال چندین دستگاه را به شبکه می‌دهند و ترافیک شبکه را مدیریت می‌کنند.
  • اتصال شبکه‌های مختلف: سوئیچ‌های شبکه برای اتصال چندین شبکه به یکدیگر و ایجاد برقراری ارتباط بین آنها، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • ارائه امنیت شبکه: فایروال‌‌ها نوعی از تجهیزات فعال هستند که از شبکه در برابر نفوذ‌های مخرب، محافظت می‌کنند.

انواع تجهیزات اکتیو

  • هاب‌ها: هاب‌ها یک مکان مرکزی برای اتصال سیم به ایستگاه‌های کاری فراهم می‌کنند.
  • سوئیچ‌ها: سوئیچ‌ها دستگاه‌ها را به رایانه‌های میزبان متصل می‌کنند و به تعداد زیادی از این دستگاه‌ها اجازه می‌دهند تعداد محددی پورت را به اشتراک بگذارند.
    برای بررسی انواع‌ سوئیچ‌های موجود در فروشگاه آریا ایمن، می‌توانید به بخش “سوئیچ‌ شبکه” مراجعه کنید. همچنین برای آشنایی با انواع سوئیچ شبکه، می‌توانید مقاله “معرفی انواع سوئیچ شبکه” را مطالعه کنید.
  • روترها: دستگاه‌های وابسته به پروتکل هستند که شبکه‌های فرعی را به هم متصل می‌کنند یا یک شبکه‌ بزرگ را به شبکه‌های فرعی کوچکتر تقسیم می‌کنند.
    برای بررسی انواع‌ روترهای موجود در فروشگاه آریا ایمن، می‌توانید به بخش “روتر و مودم” مراجعه کنید. همچنین در صورت نیاز به راهنمایی برای خرید مودم و روتر، می‌توانید مقاله “راهنمای خرید مودم و روتر” را مطالعه کنید.
  • تکرارگرها(repeaters): رپیترها از بازسازی و زمان بندی مجدد استفاده می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که سیگنال‌ها به وضوح از طریق تمام بخش‌ها شبکه منتقل می‌شوند.
  • اکسس پوینت‌‌: اکسس پوینت‌ها به دستگاه‌های بی سیم اجازه می‌دهند تا به شبکه متصل شوند.
  • کارت شبکه: کارت‌های شبکه به رایانه‌ها و سایر دستگاه‌ها اجازه می‌دهند تا به صورت وایرلس یا با استفاده از کابل به شبکه متصل شوند.

یکی از برترین تولید کنندگان تجیهزات شبکه در جهان، برند میکروتیک میباشد. برای آشنایی با این برند و همچنین انواع محصولات این برند، می‌توانید مقاله “راهنمای خرید محصولات میکروتیک” را مطالعه کنید.

تجهیزات غیر فعال(passive)

تجهیزات غیر فعال(passive)، فرآیند انتقال داده‌ها را انجام می‌دهند و هیچگونه دخالتی در پردازش داده‌ها فراهم نمی‌کنند و توانایی مدیریت ترافیک را نیز ندارند. همچنین این نوع تجهیزات دارای منبغ تغذیه خود نیستند و به نوعی می‌توان گفت از هیچ منبع تغذیه استفاده نمی‌کنند.

وظایف اصلی تجهیزات passive

  • اتصال دستگاه‌‌ها به یکدیگر: تجهیزاتی مانند کابل‌ها، دستگاه‌های موجود در یک شبکه را به یکدیگر متصل می‌کنند و بین آنها ارتباط به وجود می‌آورند.
  • توزیع سیگنال‌ها: تجهیزاتی مانند آداپتور‌ها می‌توانند سیگنال‌ها را از یک نوع به نوع دیگری تبدیل کنند و دریافت سیگنال را توسط دستگاه‌های موجود در شبکه، آسان کنند.
  • محافظت از کابل‌ها و اتصالات: رک‌ها شبکه جزو دسته تجهیزات پسیو محسوب می‌شوند که برای نگهداری و محافظت از تجهیزات و کابل‌های شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع تجهیزات پسیو

  • کابل‌ها: کابل‌ها جزو اصلی‌ترین بخش‌های شبکه محسوب می‌شون که می‌توانند سیستم‌ها را به شبکه متصل کنند.
    برای بررسی انواع‌ کابل شبکه موجود در فروشگاه آریا ایمن، می‌توانید به بخش “کابل شبکه” مراجعه کنید.
  • رک‌ها: رک‌ها در واقع جایگاه قرار گیری یا محفظه شبکه هستند که تمام تجهیزات شبکه درون آن قرار می‌گیرد.
    برای بررسی انواع‌ رک‌های ایستاده شبکه موجود در فروشگاه آریا ایمن، می‌توانید به بخش “رک” مراجعه کنید. همچنین شما می‌توانید با مطالعه “راهنمای خرید رک شبکه“، با انواع رک شبکه آشنا شوید و رک شبکه مورد نیاز خود را تهیه کنید.
  • پچ پنل: پچ پنل برای مدیریت و سازماندهی کابل‌ها و اتصالات شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • مبدل: مبدل برای تبدیل سیگنال‌ها از یک نوع به نوع دیگر برای دریافت آسان‌تر سیگنال‌ها توسط تمام تجهیزات، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همانطور که گفتیم، تجهیزات شبکه در کنار یکدیگر می‌توانند باعث ایجاد یک شبکه شوند، اما هر نوع از شبکه‌ها دارای یک ساختار خاص هستند و تجهیزات شبکه به صورت خاص در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. در ادامه به بررسی ساختارهای شبکه میپردازیم.

معرفی انواع ساختار شبکه

توپولوژی شبکه

قرار گیری یا می‌توان گفت ساختار کلی قرار گیری دستگاه‌ها در کنار یکدیگر از نوعی طرح یا توپولوژی پیروی می‌کند. توپولوژی‌های رایجی که برای شبکه‌های کامپیوتری وجود دارد شامل اتوبوس(bus)، حلقه(ring)، ستاره(star)، درخت(tree) و مش(mesh) هستند که البته دقت داشته باشید در برخی موارد از ترکیب این شبکه‌ها نیز استفاده می‌شود. در ادامه به بررسی انواع ساختارهای شبکه میپردازیم.

خطی(bus)

توپولوژی خطی نوعی شبکه است که در آن هر کامپیوتر و دستگاه شبکه به یک کابل متصل است که به صورت دو جهته است. این یک اتصال چند نقطه ای و یک توپولوژی غیر مستحکم است زیرا اگر ستون فقرات از کار بیفتد، توپولوژی نیز از کار می افتد. در توپولوژی اتوبوس، پروتکل‌های مختلف MAC (کنترل دسترسی رسانه‌ها) توسط اتصالات اترنت LAN مانند TDMA، Pure Aloha، CDMA، Slotted Aloha و غیره دنبال می‌شوند.

حلقه(ring)

در توپولوژی حلقه، حلقه ای را تشکیل می دهد که دقیقاً با دو دستگاه همسایه ارتباط برقرار می کند. تعدادی رپیتر برای توپولوژی حلقه با تعداد زیادی گره استفاده می شود، زیرا اگر کسی بخواهد مقداری داده را به آخرین گره در توپولوژی حلقه با 100 گره ارسال کند، داده‌ها باید از 99 گره عبور کنند تا به 100 گره برسد. از این رو برای جلوگیری از، از دست دادن داده‌ها از رپیترها در شبکه استفاده می‌شود.

ستاره(star)

در توپولوژی ستاره، همه دستگاه ها از طریق یک کابل به یک هاب متصل می شوند. این هاب گره مرکزی است و تمام گره های دیگر به گره مرکزی متصل هستند. هاب می تواند ماهیت منفعل داشته باشد یعنی یک هاب هوشمند مانند دستگاه های پخش نباشد، در عین حال هاب میتواند هوشمند باشد که به عنوان هاب فعال شناخته می شود.

هاب های فعال دارای تکرار کننده هایی در خود هستند. برای اتصال کامپیوترها از کابل های کواکسیال یا کابل های RJ-45 استفاده می شود. در توپولوژی ستاره، بسیاری از پروتکل های LAN اترنت محبوب به عنوان CD (تشخیص برخورد)، CSMA (دسترسی چندگانه حس حامل) و غیره استفاده می شوند.

درخت(tree)

توپولوژی درخت درواقع توپولوژی تغییر یافته ستاره است. این توپولوژی دارای یک جریان سلسله مراتبی داده است. در توپولوژی درختی، پروتکل هایی مانند DHCP و SAC (پیکربندی خودکار استاندارد) استفاده می شود.

مش(mesh)

در توپولوژی مش، هر دستگاه از طریق یک کانال خاص به دستگاه دیگری متصل می شود. در توپولوژی مش، پروتکل های مورد استفاده AHCP (پروتکل های پیکربندی Ad Hoc)، DHCP (پروتکل پیکربندی میزبان پویا) و غیره هستند.

نکاتی برای خرید تجهیزات شبکه

هنگام خرید تجهیزات شبکه نیاز است تا به نکاتی توجه داشته باشید تا بتوانید مناسب‌ترین تجهیزات را با توجه به نوع شبکه خود تهیه کنید.

اندازه شبکه

تعداد و نوع تجهیزات شبکه، به اندازه شبکه شما بستگی دارد. برای مثال یک شبکه خانگی کوچک تنها نیازمند یک روتر و چند سوئیچ است، اما برای ایجاد یک شبکه بزرگ تجاری، نیاز است تا از چندین روتر، سوئیچ، فایروال و تجهیزات دیگر استفاده کرد.

نوع شبکه

نوع شبکه، ارتباط مستقیمی با نوع تجهیزات شبکه دارد. برای مثال زمانی که شما قصد ایجاد شبکه‌ای سیمی را دارید نیاز است تا از انواع کابل‌های شبکه استفاده کنید و در مقابل زمانی که قصد ایجاد شبکه‌ای بی سیم را دارید نیاز است تا از تجهیزاتی مانند اکسس پوینت‌ها استفاده کنید.

امنیت شبکه

علاوه بر امنیت فیزیکی شبکه، نیاز است تا از اطلاعات شبکه نیز به خوبی محافظت شود. برای محافظت فیزیکی شبکه، از تجهیزاتی مانند رک استفاده می‌شود و برای محافظت از اطلاعات شبکه، نیاز است تا از فایروال استفاده شود.

جمع بندی

تجهیزات شبکه در کنار یکدیگر می‌توانند یک شبکه کاربردی و قدرتمند را بسازند. تجهیزات شبکه دارای دونوع فعال(active) و غیرفعال(passive) هستند که هر یک در ایجاد یک شبکه اهمیت دارد.

در این مقاله به بررسی انواع شبکه، تجهیزات شبکه و همچنین انواع دستگاه‌های اکتیو و پسیو پرداختیم و هر یک را به صورت مختص توضیح دادیم.

شرکت پهش آریا ایمن به عنوان یکی از تخصصی‌ترین مجموعه‌های فروش تجهیزات شبکه و امنیت در خدمت شما عزیزان برای تامین تجهیزات مورد نیاز میباشد. شما می‌توانید به راحتی هر محصولی که مدنظر دارید را با بهترین قیمت از سایت مجموعه آریا ایمن تهیه کنید.

ممنونیم که تا آخر این مقاله با ما همراه بودید. امیدواریم توانسته باشیم طی این مقاله شما را بیشتر با انواع تجهیزات شبکه آشنا کنیم. خیلی خوشحال می‌شویم نظرات خود را زیر همین پست برای ما ارسال کنید و در صورتی که تجربه خرید از مجموعه آریا ایمن را دارید، تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

منابع:

سوالات متداول

شبکه چیست و چگونه کار می‌کند؟

شبکه مجموعه‌ای از کامپیوترها و دستگاه‌های متصل به هم است که به منظور اشتراک‌گذاری منابع و اطلاعات با هم ارتباط برقرار می‌کنند. انواع شبکه‌ها شامل LAN (شبکه محلی)، WAN (شبکه گسترده) و VPN (شبکه خصوصی مجازی) هستند.

مزایای استفاده از شبکه در کسب‌وکار چیست؟

استفاده از شبکه باعث افزایش بهره‌وری، بهبود ارتباطات، دسترسی سریع به اطلاعات، به اشتراک‌گذاری منابع و کاهش هزینه‌ها می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید